Curiozitati despre apa

de

O consumăm zilnic, o folosim zilnic în diferite activităţi, iar existenţa fără ea nu ar fi posibilă. Pe suprafaţa planetei noastre există 1,385,920,456 km3 de apă, dar mai puţin de 1% din toată cantitatea ei este potabilă şi accesibilă omenirii (include apa îmbuteliată).

Iată câteva curiozităţi despre apă care te vor uimi:

  1. 70% din organismul unui adult este compus din apă.
  2. La naştere, corpul noului născut este compus în proporţie de 80% apă.
  3. Un adult sănătos poate să bea până la 48 de pahare pe zi înainte să sufere de hiposodemie (scăderea nivelului de natriu/sodiu din organism datorită consumului exagerat de apă).
  4. Dacă bei prea multă apă într-un timp prea scurt te supui riscului de a face “intoxicaţie cu apă” sau hiperhidratare. Acest lucru se întâmplă atunci când apa diluează sângele şi scade brusc nivelul altor minerale, cauzând un dezechilibru la nivelul sistemului cerebral.
  5. Hiperhidratarea se întâlneşte cel mai des la alergătorii de anduranţă, după terminarea cursei, atunci când datorită oboselii şi deshidratării, organismul nu declanşează mesajul că o anumită cantitate de apă este suficientă.
  6. Recomandarea zilnică este de a consuma până la 8 pahare pe zi (2l-2.5l) dar este uitat amănuntul că aceasta nu trebuie neapărat să fie băută numai ca atare. Fiecare aliment aduce un anumit aport mai mic sau mai mare de apă.
  7. Cafeaua şi ceaiul negru sunt constituite aproape în totalitate din apă, dar cafeina pe care o conţin şi care acţionează ca un diuretic uşor nu permite apei să ajungă în totalitate la celule.
  8. Apa pură (cea compusă doar din atomi de hidrogen şi oxigen) are ph neutru (ph 7).
  9. Apa are puterea de a dilua şi dizolva cele mai multe substanţe decât orice alt lichid. Atunci când circulă prin organism aceasta aduce minerale şi nutrienţi la celule.
  10. Cea mai mare cantitate de apă potabilă există în startul acvifer al pământului şi nu la suprafaţa lui.
  11. Pământul este un sistem închis, asemănător unei rezervaţii naturale, deci foarte puţin “material acvatic” este pierdut sau câştigat. Se presupune că există aproximativ aceeaşi cantitate de apă ca acum sute de milioane de ani.
  12. Toată cantitatea de apă disponibilă umanităţii există în lacuri şi râuri, dar majoritatea ei (cea din oceane) nu poate fi consumată decât după ce este procesată cu filtre speciale.
  13. Populaţia Statelor Unite ale Americii consumă zilnic 1,309,752,477 litrii de apă, dar 80% din această cantitate nu este băută, ci folosită în irigaţii şi la producerea energie electrice.
  14. În momentul în care s-a instalat senzaţia de sete, o persoană a pierdut deja 1% din apă existentă în organismul său.
  15. După un antrenament intens, kilogramele pierdute pe care le arată cântarul nu sunt constituite din grăsime, ele sunt de fapt apa pierdută prin transpiraţie, de aceea este important să ne hidratăm în urma practicării sportului (pierderile de minerale şi micronutrienţi sunt mari).

Acestea sunt doar câteva curiozitati despre apa, lichidul esenţial pentru viaţă. Cercetările asupra sa sunt încă în stadii incipiente, dar avansul lor în înţelegerea moleculei de apă este unul promiţător.