Dependenta emotionala iti defineste relatia?

de

Atunci cand te afli intr-o relatie, iti doresti ca oamenii din jur sa iti priveasca legamantul ca pe ceva ce si-ar dori in viata lor, nu ca pe un exemplu de evitat.

Poti fi intr-o relatie de dependenta cu oricine (frati, parinti, colegi, prieteni), dar cand vorbim despre relatii amoroase, dependenta ta inseamna ca te bazezi pe cealalta persoana pentru fericire si aprobare.

Esti atat de prinsa de in el, incat in absenta sa, te pierzi. Nevoile tale sunt determinate de partenerul tau, insa trebuie sa eviti sa ajungi in acel punct.

Relatiile de dependenta implica adesea un partener care incearca sa il controleze pe celalalt.

De cele mai multe ori, partenerul care domina simte un sentiment de control absolut fiindca il conduce pe celalalt, insa acest egoism trebuie indepartat inainte sa conduca la ruinarea relatiei voastre.

Te identifici in aceasta situatie? Iata 6 semne care caracterizeaza o persoana dependenta de relatia sa:

Iti asumi prea multa responsabilitate pentru partenerul tau

Desigur, in orice relatie, vrei sa ai grija de partenerul tau. Dar luarea unei prea mari responsabilitati pentru bunastarea lor este un alt semn al dependentei.

Pentru a simti ca tu esti cea care detine controlul, cauti sa gestionezi si sa ai grija de comportamentul partenerului. Spre exemplu, daca acesta alege sa bea la un party, vei fi intotdeauna cea care ii reaminteste sa nu bea si sa nu conduca in asemenea conditii.

Nu iti impui punctul de vedere

Sa presupunem ca va place sa ramaneti la un party, dar partenerul vrea sa plece si sa mearga cu baietii intr-un bar. Intr-o relatie sanatoasa, ati putea ajunge la un compromis – veti ramane in seara asta, dar veti face planuri pentru a doua zi exact cum isi doreste el.

Intr-o relatie dependenta, partenerul tau te-ar putea pune in situatii stanjenitoare, facandu-te sa spui exact ce isi doreste el. Desi vi se va parea ca este o problema minora, poate fi unul dintre multele exemple ale modului in care nevoile voastre nu sunt recunoscute sau evaluate.

Iti spune ca esti incapatanata si cicalitoare

Daca simtiti ca intotdeauna trebuie sa va preocupati ca relatia sa mearga bine, dar partenerul simte anumite presiuni ca urmare a acestor eforturi pe care le faceti in a-l orienta, incercati sa faceti un pas inapoi si lasati-l sa ia propriile decizii.

Astfel, isi va da seama ca nu „cicalitoare” si „incapatanata” este femeia pe care fiecare o are alaturi, ci mai degraba inteleapta, dornica si dedicata.

Crezi ca partenerul tau este imatur

Daca partenerul tau se impotriveste faptului de a fi adult responsabil si trebuie sa ai grija in permanenta de el in toate aspectele, platesti facturile in timp ce el evita sa isi gaseasca un loc de munca, de exemplu, relatia ta s-ar putea sa fie una dependenta.

Sfatul cheie: Daca aduci problema (de ce nu trimiti mai multe CV-uri?) in discutie, iar el nu schimba nimic, este cazul sa te gandesti de doua ori daca merita sau nu sa iti asumi aceasta relatie.

Frumusetea, inteligenta, dar mai ales tineretea se pot irosi langa un barbat care nu isi asuma o relatie amoroasa.

Desi este foarte posibil sa il iubesti, in cazul relatiilor de lunga durata, totusi trebuie sa gasesti puterea de a vedea dincolo de niste blocaje si legaturi emotionale care, din pacate, nu iti aduc niciun beneficiu.