Efectele cafelei asupra ficatului

de

Modul ├«n care consumul de cafea ne afecteaz─â s─ân─âtatea, ├«n bine sau ├«n r─âu, a fost cercetat de-a lungul timpului de numero╚Öi speciali╚Öti. Concluziile sunt, ├«ns─â, contradictorii. Unele studii relev─â efectele benefice ale cafelei, ├«n timp ce altele le leviden╚Ťiaz─â pe cele negative.

Cu toate acestea, nu e simplu s─â ╚Ťii cu o tab─âr─â sau alta. Cafeaua poate avea efecte benefice sau dimpotriv─â, ├«n func╚Ťie de c├óte cafele consumi ├«ntr-o zi, dar ╚Öi de calitatea acesteia. Astfel, ca ╚Öi ├«n cazul altor b─âuturi ╚Öi alimente, ╚Öi ├«n acest caz solu╚Ťia este cump─âtarea.

Una sau cel mult dou─â cafele pe zi pot avea efecte benefice pentru organism, dar doar dac─â optezi pentru o cafea natural─â, proasp─ât r├ó╚Önit─â ╚Öi f─âr─â alte substan╚Ťe ad─âugate. Deci, dac─â obi╚Önuie╚Öti s─â bei cafea de la automatul de cafea, nu te a╚Ötepta s─â beneficiezi de pe urma antioxidan╚Ťilor care se g─âsesc ├«n mod natural ├«n cafea. Ace╚Ötia au f─âcut demult loc chimicalelor ╚Öi ├«ndulcitorilor.

├Än schimb, dac─â bei o cafea pe zi, natural─â ╚Öi proasp─ât r├ó╚Önit─â, din boabe de cea mai bun─â calitate folosind aparate de cafea profesionale, situa╚Ťia e cu totul alta. Iat─â care sunt, pe scurt principalele beneficii ale consumului de cafea:

  • – Reduce riscul dezvolt─ârii cirozei hepatice
  • – Scade riscul apari╚Ťiei diabetului de tip 2
  • – Reduce riscul apari╚Ťiei calculilor biliari
  • – Scade riscul apari╚Ťiei cancerului de ficat ╚Öi colon
  • – ├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte func╚Ťia cognitiv─â
  • – Poate reduce durerile de cap ╚Öi severitatea migrenelor
  • – Scade riscul apari╚Ťiei bolii Parkinson precum ╚Öi reduce severitatea manifest─ârii acesteia
  • – ├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte performan╚Ťa sportivilor ╚Öi cre╚Öte rezisten╚Ťa

Beneficii aduse s─ân─ât─â╚Ťii ficatului

Potrivit unui studiu derulat ├«n Japonia pe un e╚Öantion de 200.000 de persoane,├«n decursul a 10 ani, s-a constatat c─â ├«n cazul celor care au consumat zilnic cafea, rata de apari╚Ťie a carcinomului hepatocelular (un tip de cancer la ficat) a fost de 200 de cazuri din 100.000 de persoane urm─ârite (de v├órst─â medie ╚Öi ├«naintat─â).

Pe de alt─â parte, ├«n cazul celor care nu au consumat deloc cafea ├«n perioada de derulare a studiului, rata de apari╚Ťie a acestui tip de cancer a fost de 550 de persoane din cele 100.000 urm─ârite.

De asemenea, alte studii derulate at├ót ├«n Statele Unite, c├ót ╚Öi ├«n Germania sau UK, au relevat faptul c─â riscul de dezvoltare a cirozei hepatice din cauza consumului de alcool scade considerabil cu fiecare cea╚Öc─â de cafea consumat─â, ajung├ónd chiar p├ón─â la 25%. De men╚Ťionat c─â aceast─â metod─â nu func╚Ťioneaz─â ╚Öi ├«n cazul celor predispu╚Öi la ciroz─â din alte motive dec├ót consumul de alcool.

Cu toate acestea, studiile de mai sus, sunt doar o parte a problemei. Evident c─â nu po╚Ťi consuma p├ón─â la 10 cafele pe zi pentru a contracara efectele a 1 litru de vodc─â, de exemplu.

Organismul tău este afectat și în alte feluri și nu doar ficatul are de suferit. Până la urmă, cea mai bună cale de a evita ciroza hepatică declanșată de consumul de alcool este să nu consumi alcool. Sau să o faci doar ocazional.

Așadar, ca un mesaj de luat acasă, cafeaua are efecte benefice, dar nu miraculoase!