Eleganță și tradiție într-un singur pahar

de

Se pot scrie mii de pagini despre particularitățile și beneficiile vinului roșu. Însă, oricât de multe ai citi despre el, nu se compară cu experiența de a-l degusta și a-l asorta unei mese delicioase, unei companii plăcute sau unei călătorii în destinația preferată. Trebuie să recunoaștem, vinul roșu este una dintre cele mai populare și apreciate băuturi atât pe meleagurile românești cât și la nivel internațional. Fiecare țară se mândrește cu podgorii întinse care dau naștere anual celor mai apreciate soiuri de vin. România este una dintre ele, ocupând un loc de top la nivel mondial, între primii 15 producători de vin. Este un loc binemeritat dacă luăm în considerare suprafața viticolă extinsă de care dispune țara noastră, soiurile nobile pe care le produce și, nu în ultimul rând, pasiunea și munca depusă pentru pentru ca fiecare strop de vin care ajunge în paharul tău să fie de cea mai bună calitate.

Vinurile roșii românești sunt o simbioză perfectă între frumusețea regiunilor viticole, legendele care le înconjoară și tehnica modernă. Soiuri precum Fetească Regală, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet se regăsesc în colecția românească de vinuri. Așadar, dacă vrei să afli ce gust are un vin roșu rafinat, trebuie să faci un tur de degustare al celor mai de seamă regiuni viticole românești: Drăgășani, Domeniul Coroanei Segarcea, Domeniul Săhățeni, Beltiug, Transilvania, Babadag sau Stirbey.

Dacă ești curios ce țară ocupă locul fruntaș ca producător de vin la nivel mondial, este vorba de Italia. Podgorii prestigioase ce nu au nevoie de nici o prezentare – Campania, Friuli, Piemonte, Puglia, Sicilia, Treviso, Toscana și Veneto – produc cele mai renumite vinuri roșii de pe mapamond.

Orice vin roșu vei alege, fie că este unul românesc, sau unul italian, nu vei avea parte de o dezamăgire. Vinurile roșii se disting printr-o eleganță aparte, arome ce îți vor dezvălui cele mai îndraznețe combinații și un gust plin de farmec. Toate acestea într-un singur pahar. Iar dacă vrei să deosebești cu ușurință un vin roșu vechi de unul mai nou, îți dezvăluim un mic secret. Răspunsul stă în culoarea lui. Un vin foarte vechi va avea culoarea cărămizie, un vin vechi va fi rubiniu iar unul mai nou va avea o tentă violetă în culoare. Și încă ceva. Dacă vrei să savurezi ca la carte un vin roșu foarte vechi, nu îl servi imediat după deschiderea sticlei. Lasă-l să-și elibereze aromele și să se așeze în straturi în paharul tău, pentru ca atunci când îl deguști să te surprindă în totalitate.