Sfaturi de utilizare a WordPress pentru siteuri

de

WordPress este, probabil, cea mai ușor și simplu de folosit platformă pentru crearea și întreținerea de siteuri și bloguri. Fiind foarte prietenoasă cu utilizatorul, îi permite acestuia să publice și să modifice instant informații, dându-i acestuia posibilitatea de a se asigura că siteul său este în permanență gata de a oferi vizitatorilor conținutul de care au nevoie.

Cei șapte pași prin care se poate construi și întreține un site cu ajutorul WordPress sunt:

1. Instalarea

Primul pas în crearea unui site prin intermediul acestei platforme este acela de a merge pe pagina oficială WordPress și de a descărca de acolo programul. Apoi, acesta se va încărca în contul de găzduire web pe care îl aveți și se va instala conform instrucțiunilor furnizate, prin dezarhivarea fișierelor. Va trebui să alegeți un titlu pentru siteul nou creat, după care să faceți și alte modificări necesare imediat după ce instalarea s-a terminat.

Pentru aceasta, intrați în contul de administrator folosind numele de utilizator și parola alese pe durata instalării.

2. Panoul de control

Odată ce s-a instalat și s-a activat corect WordPress, panoul de control (sau de administrare) este primul pe care îl veți vedea după ce v-ați logat în cont. Din el, se pot face toate modificările necesare personalizării siteului: se pot insera imagini, logo-uri, titluri, postări (articole) noi, pagini etc.

3. Șabloanele

Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de teme sau template-uri (în engleză, „themes” sau „templates„). Din fericire pentru utilizatorii WordPress, ele se pot găsi din abundență pe internet și foarte multe dintre șabloane sunt gratuite. Se prezintă într-o paletă largă de culori și stiluri. După ce v-ați hotărât pe care doriți să-l utilizați, descărcați șablonul în calculator, mergeți în panoul de administrare și, la secțiunea „Themes” (sau teme, depinde în ce limbă este versiunea voastră de WordPress), urmați pașii pentru încărcarea template-ului pe site.

Odată finalizată încărcarea, nu uitați să activați șablonul pentru ca acesta să poată fi utilizat de siteul vostru. Temele se pot modifica după preferințe, utilizând imagini, logo-uri și/sau fonturi de text care vă plac, pentru a aduce o notă cât mai personală paginii voastre web.

4. Postările (articolele)

În panoul de control, dacă mergeți la secțiunea „Posts„, puteți adăuga articole noi pe site. Totul este cât se poate de simplu. În chenarul care v-a apărut în față, treceți titlul postării, apoi scrieți conținutul acesteia în căsuța mai mare de dedesubt. Tot aici, puteți face toate formatările sau modificările necesare pentru o mai bună prezentare în pagină a articolului. După finalizarea acestui pas, dați click pe „Publish” pentru a posta textul pe site!

5. Editarea informațiilor

Tot conținutul articolelor postate pe site se poate modifica, elimina sau poate fi completat foarte ușor. Din panoul de administrare, se merge la „All Posts”, acolo unde ar trebui să apară toate postările publicate. Se alege articolul dorit, se dă click pe titlul lui și se ajunge la pagina de editare. Aici, se fac modificările sau adăugirile dorite, după care se dă click pe „Update” pentru a se finaliza operațiunea.

6. Categoriile

Chiar dacă pe site veți publica o serie de articole care tratează mai multe subiecte, este bine să le aveți organizate pe categorii, pentru a putea fi accesate mai ușor de vizitatori. Adăugarea unei categorii este o operațiune deloc complicată. Se selectează „Categories” din secțiunea „Posts” și se creează o categorie nouă. Apoi, fiecare articol care face parte din ea, se va trece aici, bifându-se categoria de care vreți să aparțină după ce l-ați scris și vreți să-l publicați.

7. Paginile

Pentru adăugarea paginilor, din panoul de administrare WordPress, se selectează „Pages„, apoi „Add new„. Se scriu titlul paginii și câteva informații despre ea, după care se stabilește unde anume vreți ca ea să apară pe site. Dacă se dă click pe „Publish„, se va crea pagina.