Sfaturi de utilizare a WordPress pentru siteuri

de

WordPress este, probabil, cea mai u╚Öor ╚Öi simplu de folosit platform─â pentru crearea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea de siteuri ╚Öi bloguri. Fiind foarte prietenoas─â cu utilizatorul, ├«i permite acestuia s─â publice ╚Öi s─â modifice instant informa╚Ťii, d├óndu-i acestuia posibilitatea de a se asigura c─â siteul s─âu este ├«n permanen╚Ť─â gata de a oferi vizitatorilor con╚Ťinutul de care au nevoie.

Cei ╚Öapte pa╚Öi prin care se poate construi ╚Öi ├«ntre╚Ťine un site cu ajutorul WordPress sunt:

1. Instalarea

Primul pas ├«n crearea unui site prin intermediul acestei platforme este acela de a merge pe pagina oficial─â WordPress ╚Öi de a desc─ârca de acolo programul. Apoi, acesta se va ├«nc─ârca ├«n contul de g─âzduire web pe care ├«l ave╚Ťi ╚Öi se va instala conform instruc╚Ťiunilor furnizate, prin dezarhivarea fi╚Öierelor. Va trebui s─â alege╚Ťi un titlu pentru siteul nou creat, dup─â care s─â face╚Ťi ╚Öi alte modific─âri necesare imediat dup─â ce instalarea s-a terminat.

Pentru aceasta, intra╚Ťi ├«n contul de administrator folosind numele de utilizator ╚Öi parola alese pe durata instal─ârii.

2. Panoul de control

Odat─â ce s-a instalat ╚Öi s-a activat corect WordPress, panoul de control (sau de administrare) este primul pe care ├«l ve╚Ťi vedea dup─â ce v-a╚Ťi logat ├«n cont. Din el, se pot face toate modific─ârile necesare personaliz─ârii siteului: se pot insera imagini, logo-uri, titluri, post─âri (articole) noi, pagini etc.

3. ╚śabloanele

Acestea mai sunt cunoscute ╚Öi sub numele de teme sau template-uri (├«n englez─â, „themes” sau „templates„). Din fericire pentru utilizatorii WordPress, ele se pot g─âsi din abunden╚Ť─â pe internet ╚Öi foarte multe dintre ╚Öabloane sunt gratuite. Se prezint─â ├«ntr-o palet─â larg─â de culori ╚Öi stiluri. Dup─â ce v-a╚Ťi hot─âr├ót pe care dori╚Ťi s─â-l utiliza╚Ťi, desc─ârca╚Ťi ╚Öablonul ├«n calculator, merge╚Ťi ├«n panoul de administrare ╚Öi, la sec╚Ťiunea „Themes” (sau teme, depinde ├«n ce limb─â este versiunea voastr─â de WordPress), urma╚Ťi pa╚Öii pentru ├«nc─ârcarea template-ului pe site.

Odat─â finalizat─â ├«nc─ârcarea, nu uita╚Ťi s─â activa╚Ťi ╚Öablonul pentru ca acesta s─â poat─â fi utilizat de siteul vostru. Temele se pot modifica dup─â preferin╚Ťe, utiliz├ónd imagini, logo-uri ╚Öi/sau fonturi de text care v─â plac, pentru a aduce o not─â c├ót mai personal─â paginii voastre web.

4. Post─ârile (articolele)

├Än panoul de control, dac─â merge╚Ťi la sec╚Ťiunea „Posts„, pute╚Ťi ad─âuga articole noi pe site. Totul este c├ót se poate de simplu. ├Än chenarul care v-a ap─ârut ├«n fa╚Ť─â, trece╚Ťi titlul post─ârii, apoi scrie╚Ťi con╚Ťinutul acesteia ├«n c─âsu╚Ťa mai mare de dedesubt. Tot aici, pute╚Ťi face toate format─ârile sau modific─ârile necesare pentru o mai bun─â prezentare ├«n pagin─â a articolului. Dup─â finalizarea acestui pas, da╚Ťi click pe „Publish” pentru a posta textul pe site!

5. Editarea informa╚Ťiilor

Tot con╚Ťinutul articolelor postate pe site se poate modifica, elimina sau poate fi completat foarte u╚Öor. Din panoul de administrare, se merge la „All Posts”, acolo unde ar trebui s─â apar─â toate post─ârile publicate. Se alege articolul dorit, se d─â click pe titlul lui ╚Öi se ajunge la pagina de editare. Aici, se fac modific─ârile sau ad─âugirile dorite, dup─â care se d─â click pe „Update” pentru a se finaliza opera╚Ťiunea.

6. Categoriile

Chiar dac─â pe site ve╚Ťi publica o serie de articole care trateaz─â mai multe subiecte, este bine s─â le ave╚Ťi organizate pe categorii, pentru a putea fi accesate mai u╚Öor de vizitatori. Ad─âugarea unei categorii este o opera╚Ťiune deloc complicat─â. Se selecteaz─â „Categories” din sec╚Ťiunea „Posts” ╚Öi se creeaz─â o categorie nou─â. Apoi, fiecare articol care face parte din ea, se va trece aici, bif├óndu-se categoria de care vre╚Ťi s─â apar╚Ťin─â dup─â ce l-a╚Ťi scris ╚Öi vre╚Ťi s─â-l publica╚Ťi.

7. Paginile

Pentru ad─âugarea paginilor, din panoul de administrare WordPress, se selecteaz─â „Pages„, apoi „Add new„. Se scriu titlul paginii ╚Öi c├óteva informa╚Ťii despre ea, dup─â care se stabile╚Öte unde anume vre╚Ťi ca ea s─â apar─â pe site. Dac─â se d─â click pe „Publish„, se va crea pagina.