Chiar daca acasa nu vei lucra, cel mai probabil, cu o varietate de aparate fitness pe care nu le stapanesti foarte bine, asa cum ai face-o la o sala de fitness, si acasa esti expus unor accidentari cand faci sport. Desi acestea sunt, de cele mai multe ori, minore, tot iti pot provoca neplaceri, printre care se numara durerile si impunerea unei pauze in programul tau de fitness. Iata care sunt cele mai comune accidentari atunci cand faci sport acasa:
- Ranirea umarului din cauza exercitiilor executate gresit, deasupra capului
- Entorse sau leziuni ale ligamentelor din cauza rasucirilor accidentale
- Leziuni musculare sau ale tendoanelor din cauza neincalzirii
- Tendinita sau inflamatia unui tendon din cauza suprasolicitarii
- Dureri in zona inferioara a spatelui din cauza ridicarii cu o forma necorespunzatoare
- Dureri de sold sau genunchi din cauza antrenamentelor excesive.
Pentru a preveni aceste accidentari, insa, poti face anumite lucruri destul de simple:
- Personalizeaza-ti antrenamentul
Antrenamentele din mediul online, din reviste sau din aplicatii sunt create pentru un segment general de populatie. In functie de abilitatile tale fizice, poate fi necesar sa impui anumite modificari asupra antrenamentului ales – sa iei mai multe pauze, sa faci anumite miscari in mod asistat, sa reduci numarul de repetari, si asa mai departe. Nu te forta sa faci exercitiile asa cum sunt prezentate, daca nu poti sa le faci corect – acest lucru iti va creste riscul de accidentare.
- Fa miscare intr-un mod cat mai variat
Puterea fizica si flexibilitatea sunt asigurate prin exercitii cat mai variate. Programeaza, in aceeasi saptamana, antrenamente cu greutati sau greutatea corporala pentru partea superioara a corpului, antrenamente cardio, HIIT care sa implice partea inferioara a corpului (de exemplu, pe o banda de alergat) etc. Antrenamentele variate inseamna ca vei lucra mereu muschi diferiti, si nu vei folosi excesiv aceleasi modele de miscare ce pot conduce la leziuni cauzate de suprasolicitare.
- Hidrateaza-te si dormi suficient
Multe accidentari apar atunci cand suntem deshidratati sau epuizati. Deshidratarea se poate manifesta ca spasme musculare, crampe, sau ameteli. Si toate acestea pot conduce la accidentari, daca nu le dai atentie – sa bei apa si sa te odihnesti sunt doua metode de a opri aceste simptome.
- Acorda atentie durerilor
Majoritatea miscarilor pe care le faci intr-un antrenament nu ar trebui sa iti cauzeze dureri de durata. Daca acest lucru se intampla, nu numai ca este neplacut, ci poate conduce si la probleme ale sistemului muscular si osos, pe termen lung. Cand simti durere in timpul anumitor exercitii, opreste-te. Modifica exercitiul intr-o forma mai usoara sau, daca durerea persista, cere sfatul medicului sau ajutorul unui antrenor profesionist de fitness.
- Nu iti fie teama sa ceri ajutor
Este usor sa ne lasam impresionati de cei care fac fitness-ul sa para foarte usor, online, in reviste sau chiar la sala de fitness. Insa adevarul este ca si ei au fost, la randul lor, incepatori. Orice antrenament nou poate fi coplesitor daca esti pe cont propriu si ai obiective pe care nu stii cum sa le indeplinesti. Cum spuneam mai sus, este benefic sa ceri sfaturile persoanelor cu mai multa experienta.
Fotografie de la Kamaji Ogino: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sportiv-atletic-maternitate-a-fi-mama-5094673/
0 Comentarii