6 trăsături indispensabile ale unui avocat bun

de

Avocatura este fără discuție una dintre cele mai prestigioase profesii, iar pretențiile în privința celor care practică această meserie sunt pe măsură. Din păcate însă, nu toți cei din acest domeniu se ridică la nivelul așteptărilor.

Dacă intenționezi să angajezi un avocat trebuie să urmărești ca acesta să întrunească un anumit număr de calități. La fel ca și în cazul caselor de avocatură, o alegere inspirată te poate ajuta să ieși din cele mai neplăcute situații.

Iată, așadar, ce calități trebuie să aibă un avocat bun și cum le poți identifica:

Abilități excelente de comunicare

Este indiscutabil faptul că persoanele care lucrează în domeniul juridic trebuie să se poată exprima foarte bine atât vorbit, cât și scris. Nu poți reprezenta cu succes pe cineva dacă tu, ca avocat, nu poți articula două fraze coerente și cu atât mai puțin nu poți convinge un judecător de legitimitatea celor cu greu afirmate.

În strânsă legătură cu abilitățile de comunicare sunt și cele de ascultare. Este lesne de înțeles că un avocat care nu poate fi atent la ceea ce îi povestește clientul nu îl poate reprezenta pe acesta într-un mod profesionist.

Emite judecăți de valoare

Fiecare persoană care practică această meserie ar trebui să fie capabilă să tragă concluziile potrivite în urma analizei unui caz, în funcție de informațiile de care dispune. De la identificarea corectă a inadvertențelor din povestea clientului și până la găsirea unor argumente viabile, care să îi susțină pledoaria, toate ar trebui să fie îndeplinite fără probleme de un avocat bun.

Are o gândire analitică

Practicarea avocaturii nu este atât de simplă pe cât ar putea credea unii. Avocații au de lucrat și procesat în general un volum impresionant de informații din care trebuie să fie capabili să le extragă pe cele cu adevărat relevante.

În plus, acesta trebuie să le dea informațiilor o formă ușor de înțeles atât de către judecător, cât și de către ceilalți participanți la proces (martori, procurori, inculpați, etc.). De abilitatea avocatului de a gestiona informațiile dintr-un caz poate depinde succesul sau eșecul acestuia.

Bun cercetător

Un avocat profesionist este acela care nu ia de bune toate informațiile primite de la client, ci face cercetări și pe cont propriu pentru a obține cele mai importante detalii despre un caz anume. De asemenea, acesta trebuie să poată căuta informații care să îl poată ajuta să își construiască cazul.

Abilități de comunicare și socializare

Chiar dacă stăpânește foarte bine tainele meseriei, un avocat nu poate fi unul de succes dacă nu știe cum să se poarte cu oamenii. Așadar, dacă te-ai gândit să angajezi un avocat, fii atent ca acesta să fie sociabil, să poată comunica ușor, dar și să posede o mare putere de convingere. Dacă nu te convinge pe tine să îl angajezi, cel mai probabil nu va reuși nici ca judecătorul să îi dea câștig de cauză.

Este o fire determinată

Chiar dacă am plasat-o mai la final, această trăsătură este poate cea mai importantă pe care trebuie să o posede un avocat bun. Toate cele de mai sus tind să pălească dacă posesorul lor nu este suficient de ambițios și determinat de a le pune în practică.

Așadar, indiferent de cazul pe care a ales să îl reprezinte, avocatul trebuie să fie dedicat 100% acestuia și să facă tot posibilul (permis de lege) pentru a câștiga.

În final, alegerea unui avocat bun nu este o misiunea tocmai ușoară, mai ales pentru o persoană care nu cunoaște prea bine sistemul juridic. Pentru a fi sigur că iei cea mai bună decizie, este crucial să te informezi temeinic înainte. Cere părerea prietenilor care au avut de-a face cu acest sistem, caută informații concludente pe internet și analizează atent și cel mai mic detaliu referitor la persoana pe care ai dori să o angajezi.

Odată ce ai găsit ceea ce căutai, stabilește o întâlnire și urmărește ca avocatul respectiv să îndeplinească și să posede toate trăsăturile descrise mai sus. Dacă toate aspectele sunt îndeplinite și între voi s-a stabilit deja o relație de încredere, dar și o bună punte de comunicare, poți semna cu încredere toate documentele necesare. Dacă și onorariul este unul acceptabil, atunci ai făcut cu siguranță cea mai bună alegere!