Ce este medicina 4P si cum ne poate prelungi viata

de

Conform studiilor efectuate ├«n ultimii ani, bolile cronice netratate pe parcursul anilor, ├«n special, cele cardiovasculare reprezint─â cauza principal─â a deceselor la nivel mondial. Iat─â de ce, prevenirea ┼či tratamentul ├«n stadii timpurii a unei maladii sunt garantul unei vie┼úi s─ân─âtoase. Aceast─â idee a stat la apari┼úia unui nou concept ├«n medicin─â, 4P medicine, promovat─â at├ót ├«n Republica Moldova, c├ót ┼či la nivel mondial de c─âtre DAYS Capital AG ┼či omul de afaceri ╚Öi Angel Investorul Ion Vinaga.

Deci, În Ce Constă 4P Medicine?

Medicina 4P, numit─â ┼či medicina personalizat─â, este construit─â din 4 principii fundamentale: Preven┼úie, Personalizare, Predic┼úie ┼či Participare.

Prevenţie

├Än loc de a reac╚Ťiona la apari╚Ťia bolii, depistat─â adesea ├«n stadii avansate, medicina personalizat─â permite recunoa╚Öterea persoanelor cu risc sporit de boal─â, pentru a fi luate m─âsuri profilactice. Exist─â mai mult de 1600 de teste genetice care semnaleaz─â predispozi╚Ťia pentru o anumit─â problem─â de s─ân─âtate, de la pierderea auzului, la stop cardiac. Pe baza genomului, medicii vor putea s─â aleag─â strategii personalizate pentru prevenirea bolilor. ├Än acest mod, tratamentul bolii poate fi prevenit sau scurtat semnificativ.

Personalizare

├Än cadrul medicinei personalizate, aten┼úia medicilor este concentrat─â pe pacient, pe modul s─âu de via┼ú─â ┼či la fondul s─âu genetic, ci nu pe boal─â. ├Än acest domeniu se ├«ncearc─â ca pacientul s─â fie tratat ├«n func╚Ťie de particularit─â╚Ťile organismului s─âu, ╚Öi nu bazat pe un model care printr-un anumit num─âr de ├«ncerc─âri a avut succes la al╚Ťii cu aceea╚Öi boal─â. Pe m─âsur─â ce s-au descoperit genele implicate ├«n metabolizarea medicamentelor, a devenit evident de ce unele substan╚Ťe par s─â nu aib─â niciun efect la unii pacien╚Ťi, determin├ónd reac╚Ťii adverse la al┼úi pacien┼úi. Adaptarea tratamentului este prioritatea ├«n 4P medicine.

Predic╚Ťie

4P medicine le permite medicilor s─â anticipeze evolu╚Ťia unui pacient ╚Öi schimbarea acestuia ├«n timpul ├«n care acesta urmeaz─â tratamentul prescris. De exemplu, MammaPrinteste reprezint─â un test originar din Olanda, care folose╚Öte un profil de 70 de gene pentru a evalua riscul de metastaze la distan╚Ť─â la pacientele cu cancer de s├ón ├«n stadii precoce.

Participare

Medicina personalizat─â este concentrat─â pe om ┼či ├«l implic─â direct pe acesta ├«n men┼úinerea st─ârii sale de s─ân─âtate. Astfel, ┼čtiind care sunt riscurile la care poate fi supus acesta, el poate s─â ├«┼či coordoneze activit─â┼úile ┼či stilul de via┼ú─â ├«ntru gr─âbirea procesului de ├«ns─ân─âto╚Öire. Pacien┼úii de vin con┼čtien┼úi de responsabilitatea proprie pe care au asupra calit─â┼úii vie┼úii pe care o au, implic├óndu-se personal.

Medicina personalzat─â reprezint─â un concept care poate transforma civiliza┼úia uman─â, f─âc├ónd medicina mai accesibil─â ┼či mai apropiat─â de om. Promotorul acesteia, Angel Investorul Ion Vinaga ┼či grupul DAYS Capital AG sus┼úin efortul de adaptare a medicinei noilor tehnologii ┼či tendin┼úe.

Asigur─â-┼úi viitorul ┼či contribuie la modernizarea nivelului de via┼ú─â a fiec─âruia dintre noi!