Ce este medicina 4P si cum ne poate prelungi viata

de

Conform studiilor efectuate în ultimii ani, bolile cronice netratate pe parcursul anilor, în special, cele cardiovasculare reprezintă cauza principală a deceselor la nivel mondial. Iată de ce, prevenirea şi tratamentul în stadii timpurii a unei maladii sunt garantul unei vieţi sănătoase. Această idee a stat la apariţia unui nou concept în medicină, 4P medicine, promovată atât în Republica Moldova, cât şi la nivel mondial de către DAYS Capital AG şi omul de afaceri și Angel Investorul Ion Vinaga.

Deci, În Ce Constă 4P Medicine?

Medicina 4P, numită şi medicina personalizată, este construită din 4 principii fundamentale: Prevenţie, Personalizare, Predicţie şi Participare.

Prevenţie

În loc de a reacționa la apariția bolii, depistată adesea în stadii avansate, medicina personalizată permite recunoașterea persoanelor cu risc sporit de boală, pentru a fi luate măsuri profilactice. Există mai mult de 1600 de teste genetice care semnalează predispoziția pentru o anumită problemă de sănătate, de la pierderea auzului, la stop cardiac. Pe baza genomului, medicii vor putea să aleagă strategii personalizate pentru prevenirea bolilor. În acest mod, tratamentul bolii poate fi prevenit sau scurtat semnificativ.

Personalizare

În cadrul medicinei personalizate, atenţia medicilor este concentrată pe pacient, pe modul său de viaţă şi la fondul său genetic, ci nu pe boală. În acest domeniu se încearcă ca pacientul să fie tratat în funcție de particularitățile organismului său, și nu bazat pe un model care printr-un anumit număr de încercări a avut succes la alții cu aceeași boală. Pe măsură ce s-au descoperit genele implicate în metabolizarea medicamentelor, a devenit evident de ce unele substanțe par să nu aibă niciun efect la unii pacienți, determinând reacții adverse la alţi pacienţi. Adaptarea tratamentului este prioritatea în 4P medicine.

Predicție

4P medicine le permite medicilor să anticipeze evoluția unui pacient și schimbarea acestuia în timpul în care acesta urmează tratamentul prescris. De exemplu, MammaPrinteste reprezintă un test originar din Olanda, care folosește un profil de 70 de gene pentru a evalua riscul de metastaze la distanță la pacientele cu cancer de sân în stadii precoce.

Participare

Medicina personalizată este concentrată pe om şi îl implică direct pe acesta în menţinerea stării sale de sănătate. Astfel, ştiind care sunt riscurile la care poate fi supus acesta, el poate să îşi coordoneze activităţile şi stilul de viaţă întru grăbirea procesului de însănătoșire. Pacienţii de vin conştienţi de responsabilitatea proprie pe care au asupra calităţii vieţii pe care o au, implicându-se personal.

Medicina personalzată reprezintă un concept care poate transforma civilizaţia umană, făcând medicina mai accesibilă şi mai apropiată de om. Promotorul acesteia, Angel Investorul Ion Vinaga şi grupul DAYS Capital AG susţin efortul de adaptare a medicinei noilor tehnologii şi tendinţe.

Asigură-ţi viitorul şi contribuie la modernizarea nivelului de viaţă a fiecăruia dintre noi!