Cum se efectueaz─â corect Masajul vacuum?

de

Masajul vacuum

Este o metod─â foarte eficient─â de ac┼úiune terapeutic─â asupra organismului uman cu ajutorul unor cutii speciale cu efect vacuum. Sub influen┼úa **masajului vacuum ** se creeaz─â o presiune, amplific├ónd fluxul sanguin spre punctele biologice active (puncte ├«n acupunctur─â). Terapia vacuum ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia s├óngelui ┼či a fluxului limfatic, ├«ndep─ârteaz─â stagnarea ├«n ┼úesuturi. Masajul vacuum ├«mbun─ât─â┼úe┼čte metabolismul ┼či accelereaz─â procesele de regenerare, elimin─â toxinele ┼či substan┼úele nocive din organism.

ÔÇó Tehnica masajului:

Se aplic─â ulei pe suprafa╚Ťa corpului, unde se vor pune 1-2 ventuze, ├«n func╚Ťie de sensibilitate ╚Öi se vor face mi╚Öc─âri longitudinale, transversale, zigzag, spiralate. Timpul aplic─ârii masajului – de la 3-10 min. pe o zon─â. Procedura se va efectua o dat─â la 2-3 zile.

ÔÇó Tehnica aplic─ârii:

├Än cazul, ├«n care se vor aplica 1-30 de ventuze pe o zon─â, ├«n func╚Ťie de sensibilitate, ventuzele se vor l─âsa s─â ac┼úioneze nu mai mult de 10-15 min. O cur─â de tratament dureaz─â 5-10 zile o data la 3-4 zile (individual). Echimozele ap─ârute vor disp─ârea ├«n 5-8 zile (individual) . Ventuzele folosite ├«n mod tradi┼úional sunt confec┼úionate din bambus, por┼úelan sau sticl─â ┼či se aplic─â, folosind o flac─âr─â, care se introduce pentru scurt timp ├«n interiorul ventuzei, care se va aplica in clipa urm─âtoare pe piele.

Pe m─âsur─â ce aerul cald din interior se r─âce┼čte for┼úa suc┼úiunii trage s├óngele la suprafa┼ú─â, form├óndu-se o v├ón─âtaie. ├Än prezent, pe l├óng─â **ventuzele tradi┼úionale ** aplicate cu flac─âr─â, mai exist─â ┼či ventuze care se aplic─â cu ajutorul unui dispozitiv ce aspir─â aerul din interiorul ventuzei printr-o valv─â sau ventuze ce au ata┼čat─â o par─â de cauciuc care, ap─âsat─â fiind, elimin─â o parte din aerul con┼úinut ├«n ventuz─â ┼či astfel scade presiunea din interior. ├Än general, aceste tipuri de ventuze sunt confec┼úionate din material plastic. Exist─â ┼či ventuze confec┼úionate din cauciuc, ce func┼úioneaz─â pe acela┼č principiu.

Odat─â ata┼čat─â de tegumente, datorit─â zonei de presiune sc─âzut─â ce se creeaz─â ├«n vecin─âtatea ┼úesuturilor, pielea ┼či ┼úesutul subcutan sunt aspirate ├«n interiorul ventuzei. ├Än acela┼či timp ┼či datorit─â aceleia┼či diferen┼úe de presiune, are loc ┼či o dilatare a vaselor de s├ónge, se deschid capilarele ┼či se acumuleaz─â s├ónge ├«n vasele sanguine locale.

Dac─â diferen┼úa de presiune nu este foarte mare, timpul de aplicare nu este foarte ├«ndelungat iar permeabilitatea capilar─â este normal─â, s├óngele se va acumula ├«n capilarele dilatate f─âr─â s─â se extravazeze, iar dup─â scoaterea ventuzei, ├«n interval de 1-2 ore, circula┼úia local─â va reveni aproximativ la starea anterioar─â. Dac─â, ├«ns─â, permeabilitatea capilar─â este crescut─â, capilarele sunt fragile, sau diferen┼úa de presiune este foarte mare ┼či timpul de expunere la aceasta e prelungit, are loc o extravazare mai mic─â sau mai mare, ce va duce la formarea unei echimoze pe locul unde a fost aplicat─â ventuza. Aceast─â echimoz─â nu este dureroas─â, cum sunt cele posttraumatice, deoarece ┼úesuturile nu au fost strivite, ┼či dispare ├«n acela┼či ritm ca orice alt─â v├ón─âtaie.

├Än medicina tradi┼úional─â chinez─â, efectul ventuzelor este descris astfel: elimin─â frigul patogen, dezobstrueaz─â meridianele, stimuleaz─â circula┼úia local─â a Qi-ului (energiei) ┼či s├óngelui, antialgic.

Indicaţii!

Aplicarea de ventuze se folose┼čte, ├«n special, ├«n boli ├«n care tulbur─ârile energetice includ prezen┼úa frigului, staz─â a s├óngelui, dureri, parestezii, redori pe traiectul meridianelor. Este vorba, ├«n special, de pacien┼úii cu artralgii, mialgii, contracturi musculare, nevralgii de diferite etiologii. Chiar ┼či unele deficite neurologice pot avea indica┼úie pentru aplicarea de ventuze. Pe de alt─â parte, datorit─â efectului decongestiv ┼či imunostimulator, pot fi aplicate ┼či la bolnavii cronici ┼či ├«n boli respiratorii acute.

├Än medicina tradi┼úional─â chinez─â ventuzele se aplic─â pe acele puncte de acupunctur─â, care sunt indicate ├«n sindromul diagnosticat la pacient ┼či a c─âror loca┼úie anatomic─â permite aplicarea lor. ├Än sindroame dureroase, ├«ns─â, este eficient─â ┼či aplicarea ventuzelor pe punctele dureroase, punctele trigger sau de-a lungul traseului de iradiere a durerii. Ventuzele nu pot fi aplicate pe pielea lezat─â (cu excep┼úia cazului, ├«n care dorim s─â practic─âm s├óngerarea punctului respectiv ┼či l-am ├«n┼úepat sau scarificat ├«n prealabil, ├«n acest scop), nu se aplic─â pe pielea iritat─â, cu erup┼úii, eczeme, cruste etc., pe nevi, sau pe extremit─â┼úi, fa┼ú─â, s├óni.

Aplicarea de ventuze se poate ├«nso┼úi ┼či de alte manevre terapeutice. De exemplu: aplicarea ventuzei pe un punct de acupunctur─â, av├ónd inserat un ac; aplicarea ventuzei pe un punct, care a fost punc┼úionat, cu scopul de a provoca s├óngerarea acelui punct, prin efectul de suc┼úiune; asociere cu electropunctur─â, laser, etc; exist─â ventuze ce au ata┼čat un mic magnet ├«n interior ┼či, astfel, combin─â efectul ventuzei cu cel al magnetoterapiei etc.

Posibile efecte nedorite

├Än afar─â de apari┼úia echimozelor pe locul aplic─ârii, ceea ce nu constituie un efect advers, dec├ót cel mult din punct de vedere estetic, singurul incident, care apare la pacien┼úii cu pielea mai sensibil─â, este formarea unor mici vezicule cu lichid clar, foarte superficiale, datorit─â diferen┼úei de presiune ├«ntre ┼úesuturi ┼či interiorul ventuzei. Aceste vezicule se vindec─â f─âr─â cicatrice ├«n circa o s─âpt─âm├ón─â, nu necesit─â dec├ót aplicarea unui antiseptic ┼či p─âstrarea curat─â a zonei, dar, desigur, nu vom mai aplica ventuze pe zona respectiv─â p├ón─â la vindecarea lor complet─â.

Diferen┼úa de presiune, pe care o creeaz─â o ventuz─â, depinde de mai mul┼úi factori: ea cre┼čte direct propor┼úional cu m─ârimea ventuzei, cu intensitatea fl─âc─ârii, pe care am folosit-o la aplicare ┼či cu rapiditatea, cu care am aplicat ventuza pe piele dup─â ce am flambat-o. Riscul de apari┼úie a echimozelor ┼či veziculelor cre┼čte direct propor┼úional cu timpul c├ót ac┼úioneaz─â ventuza.

Dac─â avem motive s─â credem c─â pacientul risc─â s─â dezvolte vezicule, vom aplica ventuze mai mici, vom folosi o flac─âr─â mai mic─â, le vom aplica pu┼úin mai lent ┼či le vom l─âsa pe loc mai pu┼úin timp.

https://scoalademasaj.md/