Furtul de identitate

de

Cea mai bună metodă prin care vă puteți feri de furtul de identitate pe internet, este, evident, să fiți foarte atenți la ceea ce faceți atunci când navigați online pe diverse siteuri. Mediul online poate fi unul destul de periculos în ziua de astăzi, pentru că, din ce în ce mai mulți oameni, au acces la internet și utilizează o gamă variată de servicii de internet banking sau fac, printre altele, și foarte multe plăți cu cardurile de credit sau de debit.

Nu este decât o chestiune de timp până când puteți ajunge să fiți voi înșivă victimele unui furt de identitate, dacă nu sunteți suficient de vigilenți.

1. Monitorizați fiecare extras de cont și de card, precum și orice alte informații bancare importante

Dacă observați că, într-o anumită zi sau într-o anumită lună s-au făcut cheltuieli mari, pe care nu le-ați autorizat în nici un fel, s-ar putea ca cineva să fi avut acces (prin diverse căi) la contul vostru bancar. Într-o astfel de situație, luați imediat legătura cu bancă și înștiințați-o de acest lucru! Cu cât acționați mai repede, cu atât mai mici pot fi pagubele pe care le suferiți.

2. Rezervați un card de credit/debit pentru cumpărăturile online

Pentru aceia dintre voi care obișnuiesc să mai facă unele cumpărături pe internet, ar fi recomandat să-și facă un card de debit sau de credit pe care să-l folosească numai în aceste scopuri. Evitați utilizarea cardului principal (de salarii, de pensii etc.) în mediul online.

De asemenea, cardul pentru cumpărături pe internet nu ar trebui să aibă sume mari de bani pe el și ar trebui să fie monitorizat cu atenție. În caz că ați găsit unele probleme cu el (cheltuieli neautorizate, bani lipsă etc), luați măsuri imediate și cereți băncii emitente să blocheze cardul respecitv, cel puțin până la rectificarea problemelor în cauză.

3. Nu deschideți emailuri de la expeditori necunoscuți

Unele dintre cele mai cunoscute metode de furare a informațiilor personale prin intermediul emailului sunt mesajele care conțin atașamente infectate cu viruși troieni și așa-numita înșelătorie nigeriană.

Când deschideți un atașament infectat cu viruși, aceștia vor ajunge în calculatorul vostru, de unde vor fura informații personale sensibile (inclusiv parole sau fișiere de maximă importanță pentru voi) și le vor transmite către persoane necunoscute, care le vor folosi în scopuri deloc nobile.

Înșelătoria nigeriană este un pic diferită. Ea constă în primirea unui email în care sunteți anunțați că ați câștigat/moștenit/primit o sumă foarte mare de bani. Chipurile, aceasta provine de la o loterie, de la o companie, de la o anumită agenție guvernamentală sau de la un „prinț nigerian”.

Pentru a putea intra în posesia ei, sunteți sfătuiți să vă trimiteți datele de contact și niște bani într-un anumit cont, aceștia fiind folosiți pentru achitarea unor „taxe” și pentru transferarea banilor „moșteniți” sau „câștigați” în contul vostru. Dacă ați primit un astfel de email, îl puteți citi, dar evitați să deschideți orice fel de atașament din el și nu trimiteți nici un fel de date personale „oficialului” care vi le cere!

După cum spuneam și ceva mai sus, aceasta este o înșelătorie! Banii pe care ar trebui să îi primiți nu există! Folosiți-vă mintea și gândiți logic: de unde și până unde ar trimite un prinț, oricare ar fi el și de oriunde ar fi el din lumea asta, milioane de dolari unei persoane complet necunoscute, aflată la mii de kilometri depărtare de țara lui?

Credeți că o astfel de persoană nu are rude căruia să le lase moștenire sau să le dea în dar acele milioane de dolari? Și, plus de asta, cum se face că v-a ales fix pe voi?

[sociallocker]

4. Nu folosiți accesul WiFi gratuit la internet din locații publice pentru a face cumpărături online

Sau pentru a face diverse operațiuni bancare. Cu toate că aceste locații vă oferă internet gratis, conexiunile nu sunt foarte sigure. Datele, informațiile și parolele importante vă pot fi furate cu ușurință de către alți utilizatori ai rețelei respective. Astfel de operațiuni ar trebui făcute numai prin intermediul unei conexiuni securizate!

5. Organizați-vă toate informațille și datele personale și ale familiei în mod ordonat

Este foarte important să aveți la îndemână și să puteți accesa cu ușurință datele personale ale familiilor voastre. În acest fel, puteți ține sub observație mai atentă siguranța lor și puteți depista imediat o situație de furt de identitate, putând acționa rapid pentru limitarea pagubelor.

6. Nu stocați niciodată informații extrem de sensibile pe hard diskul calculatorului

Datele despre conturi bancare, numere de carduri de credit sau alte date de ordin personal nu trebuiesc ținute niciodată pe hard diskul calculatorului. Pot fi furate foarte ușor în cazul în care computerul este infectat cu viruși troieni sau dacă acesta a fost supus unui atac informatic. Datele în cauză se țin la loc sigur, pe un stick de memorie, pe un DVD, într-un cont securizat de găzduire de fișiere tip cloud sau chiar pe hârtie.

7. Folosiți parole sau coduri PIN sigure și schimbați-le în mod frecvent

Parolele cele mai sigure sunt cele care sunt formate din combinații alfanumerice (cifre și litere), pentru că sunt ceva mai dificil de ghicit sau de spart. Acestea nu ar trebui să aibă nici un fel de semnificație pentru voi și nu ar trebui să fie date de naștere, serialul preferat sau felul de mâncare favorit.

O parolă trebuie schimbată sau modificată frecvent, o dată la câteva luni, indiferent de cât de sigură pare că este, iar fișierul în care stocați toate parolele utilizate nu se ține în calculator, ci la loc sigur![/sociallocker]

8. Distrugeți documentele sensibile

Furtul de identitate poate avea loc și în viața de zi cu zi, nu numai în mediul online. De fapt, cam de aici ai și pornit. Înainte de apariția internetului, identitatea unei persoane putea fi furată prin simplare căutare în coșul de gunoi a acesteai după informațiile cu caracter privat.

Când vreți să aruncați documente care nu vă mai sunt de folos, cum ar fi un extras bancar, facturi sau orice alte hârtii pe care sunt trecute informațiile voastre personale, aruncați-le într-un distrugător de documente pentru a fi mărunțite.