Noua bicicletă de la KTM Revelator 3300

de

  În anul 2014 cei de la KTM vor să se impună pe piaţă printr-un nou concept şi acela este carbon de calitate la un preţ cât se poate de accesibil. În acest sens compania austriacă şi-a redenumit gama de biciclete cursiere sub numele de Revelator, diferitele modele ale acestei serii deosebindu-se prin cele 4 cifre ale numelui.

Cui i se adresează această bicicletă?

KTM Revelator 3300 reprezintă entry-level-ul din această linie de biciclete şi este un candidat foarte bun pentru upgrade şi datorită faptului că geometria se îndreaptă mai mult către sportivitate. Această bicicletă reprezintă un candidat foarte bun pentru cei interesaţi să debuteze în ciclismul de şosea având în vedere si faptul că nu are un preţ foarte mare.

Date tehnice

Cadrul este punctul principal al acestei cursiere fiind atent lucrat şi finisat, deasemenea fiind agresiv şi elegant în acelaşi timp. Cablajul intern este foarte funcţional iar forma ţevilor din care este alcătuit cadrul îţi dau senzaţia că acesta a fost sculptat dintr-o bucata mare de carbon, care a fost finisat foarte atent şi cu grijă.

În acelaşi timp cadrul reuşeşte să atingă acel echilibru foarte fragil între rigiditate şi comfort, fără sa fie deosebit de rigid, dar îndeajuns încât să poată fi considerat un cadru serios de cursieră şi nici foarte comfortabil deşi preia o parte din şocuri.

După cum spuneam este un cadru elegant şi performant, formele sale variate reuşind să atingă cumva acel punct de mijloc dintre rigiditate şi comfort, rezultând astfel trăsături de valoare. Cadrul de carbon al bicicletei KTM Revelator 3300 are o greutate de 1090 de grame.

Echipare

Însă lucrurile bune despre această cursieră se cam termina aici din cauza faptului că setul care echipează cadrul, Shimano Tiagra, care deşi a avut parte de mai multe facelift-uri si îmbunătăţiri serioase pînă acum nu se ridică la nivelul calităţii cadrului, datorită faptului că nu are o fiabilitate foarte ridicată ceea ce se traduce prin reglări dese de componente, în special schimbătoarele, dacă sunteti obisnuiţi sa ieşiţi la plimbări lungi de 2-3 ori pe săptămîna şi nu doar în jurul casei.

Frânele de asemenea vor trebui să fie curăţate serios în cazul în care ieşiţi pe timp de ploaie pentru a reveni la eficienta normală. Deci şi prin urmare Shimano Tiagra nu este un set prea potrivit pentru folosire foarte intensă, dar având în vedere şi preţul este o alegere potrivită ca să îţi faci o idee cu ce se manaca lumea asfaltului.

În domeniul roţilor, Shimano R500, se încadrează foarte bine pentru categoria de entry-level, fără să fie nici foarte aerodinamice nici foarte uşoare doar o idee mai rezistente, iar cauciucurile Continental Ultra Sport deşi aduc un spor de performanţă acesta este totuşi unul limitat in acord cu pozitionarea mai joasă in gamă a bicicletei KTM Revelator 3300.

Şaua este modelul Selle Italia X1, fiind un model cutaway (tăiat în mijloc) este destul de comfortabilă fără sa mărească prea mult greutatea, iar ghidonul este in acelşi nivel de comfort.

Concluzie

Cursiera KTM Revelator 3300 are un preţ de 1499 de euro, în mare parte datorită setului Shimano Tiagra, însă calitatea foarte bună a cadrului şi fiabilitatea redusă a setului Tiagra fac din această bicicletă un candidat foarte bun pentru upgrade, mai ales un upgrade progresiv.