Rolul femeii muncitoare în Europa medievală

de

Rolul femeii în societate a tot evoluat din Evul Mediu. Una dintre cele mai mari schimbări care se pot observa, este aceea că femeia, indiferent dacă este căsătorită sau nu, se poate ocupa atât de viața ei profesională, cât și de cea de familie, fără a mai fi supusă atât de mult batjocurei și umilinței așa după cum se mai întâmpla în trecut.

În zilele noastre, femeia mai poate, de asemenea, urma o carieră care, nu cu foarte multă vreme în urmă era rezervată strict bărbaților. Ea are, astfel, mai mult succes, este mai respectată și își poate găsi de lucru în orice domeniu, spre deosebire de femeile din epoca medievală. Un bun exemplu de profesie pe care o poate urma o femeie în prezent este cea de politician, doctor sau avocat, că să vă amintesc doar câteva.

În general, când vorbim despre Evul Mediu, remarcăm faptul că numărul femeilor care chiar dețineau o profesie mai importantă (sau o profesie, în general), era foarte redus. Puține dintre ele se puteau lăuda cu faptul că sunt scriitoare, spre exemplu. Sau că sunt implicate în afaceri, alături de soții lor. Femeia medievală era destinată unei singure „meserii”, specifică perioadei respective: aceea de mamă, gospodină sau soție.

Datoria ei era să se ocupe de casă, să aibă grijă de copii și de soț. Ea ieșea mai rar din casă, fiind ocupată cu treburile gospodărești sau cu gătitul bucatelor. Rolul ei de soție era unul preeminent în acele timpuri medievale iar ea putea fi chiar lăudată dacă avea grijă de toate îndatoririle casnice și de familia ei. În acele vremuri, singura persoană care era cel mai adesea plecat de acasă, la muncă, sau care deținea o anumită profesie mai importantă, era bărbatul.

Drepturile femeii în Evul Mediu

Femeile nu aveau drepturi egale cu bărbații în această perioadă. Lor le era, de cele mai multe ori, interzis să voteze și nici nu aveau puterea de a decide singure cu cine urmează să se mărite sau câți copii să aibă (sau cu cine să îi facă). Mai mult de-atât, ele nu puteau avea o carieră preferată pe care s-o urmeze și nici acces la forme de învățământ superioare. Cele care moșteneau anumite averi sau proprietăți erau forțate, de regulă, să cedeze toate aceste posesiuni bărbatului cu care se măritau, pentru a putea fi considerate egalele lui.

Nici chiar fiicele împăraților sau ale împărăteselor nu aveau o libertate totală în a alege viața pe care doreau să o trăiască. În multe cazuri, ele erau doar niște simple unelte în mâinile părinților lor, care le foloseau pentru a-și atinge propriile scopuri politice sau de altă natură.

Lucrurile s-au schimbat, însă, de-atunci, în special odată cu venirea Renașterii, care s-a răspândit în toate colțurile Europei și a aprins multe revoluții nu doar în acea perioadă, ci pe parcursul mai multor decade și secole, care au dus la remodelarea principiilor moreale și etice ale societății în care trăim.

Toate aceste schimbări care s-au produs de-a lungul timpului au avut un impact direct asupra felului în care sunt tratate ambele sexe și asupra egalității drepturilor lor. În finalul secolul al 19-lea și la începutul celui de-al 20-lea, femeile au început, în sfârșit, să aibă aceleași drepturi cu bărbații.

Cu toate acestea, chiar și în prezent, în anumite țări și regiuni din lume, femeile continuă să nu fie considerate egalele bărbaților, din cauza lipsei de educație, a corupției și a altor interese care afectează buna funcționare a societății respective.