Societăţile umane de bază

de

Cuvântul „societate” definește un grup de oameni care ocupă un anumit teritoriu și posedă o cultură, caracteristici și instituții distincte. Adesea, societățile sunt ținute laolaltă și de un sistem de credințe și scopuri comune.

Există patru tipuri de societăți umane de bază, în funcție de modul lor de subzistență. Acestea sunt societățile de vânători-culegători, societățile nomade, cele care practică o agricultură simplă și cele care practică agricultura intensivă. Dacă vă veți documenta și din alte surse, veți vedea că, pe lângă acestea, mai există și societatea industrială și cea post-industrială, deși, uneori, ele pot fi încadrate la categoria societăților agrare.

Principal sursă de subzistență pentru vânătorii-culegători este adunatul plantelor comestibile sau vânatul animalelor din sălbăticie. Indivizii dintr-o astfel de societate nu sunt foarte interesați de domesticirea animalelor. Spre deosebire de ei, cei din societățile nomade pastorale sunt foarte interesați de domesticirea acestora și de agricultură și horticultură.

Ei cresc vaci, cămile, oi, capre și iaci. O altă trăsătură caracteristică a lor este aceea că sunt mobili și se mută cu turmele din loc în loc, în căutare de pășuni noi și apă proaspătă.

Societățile horticole sunt interesate de creșterea plantelor și diverselor culturi. Membrii acestei societăți se concentrează pe depozitarea, procesarea și transportul legumelor, fructelor, nucilor etc. Pe de altă parte, cei care aparțin unei societăți agrare se îngrijesc și de creșterea animalelor, dar și a plantelor. Mai exact, ei se ocupă cu procesarea animalelor de care dispun și cu plantarea și cultivarea diverselor plante și culturi.

O societate industrială este angajată în generarea de profit prin afaceri, care constau în producerea și vânzarea de bunuri și servicii. Aici sunt implicate mari cantități de capital pentru investiții. În anul 2005, una dintre cele mai mari industrii din lume a fost declarată cea a serviciilor financiare, din punct de vedere al câștigurilor.

Societatea post-industrială, după cum îi spune și numele, este o societate care a evoluat sau a trecut printr-o serie de schimbări structurale ca rezultat al industrializării. De exemplu, explozia din domeniul tehnologiei informației a dus la o eră a informațiilor, care reprezintă o societate post-industrială.

Materiile ei prime sunt informația, creativitatea, îndemânarea și cunoștințele. În unele societăți post-industriale, apar mai mulți furnizori de servicii care, uneori, îi depășesc pe cei care produc bunuri. Societatea post-industrială este una dintre cele mai avansate, dar sunt și subiect de critică, deoarece, de multe ori, în cadrul ei se întâmplă ca vechile fabrici să fie înlocuite de magazine, mall-uri și locuri de recreație și divertisment.