Tendințele în web design creativ pentru anul 2014

de

Tehnicile de realizare a paginilor web au cunoscut o evoluție exponențială în ultimii ani, cel mai important obiectiv al acestora fiind îmbunătățirea experienței utilizatorului, unul din punctele cheie în atragerea de noi vizitatori și fidelizarea celor existenți. Infozoom îți prezintă câteva din principalele tendințe din web design ale anului 2014.

Responsive website design

Procesul de site development care presupune un design responsive/ mobile friendly constă în proiectarea inteligentă a website-ului pentru a putea fi accesat deopotrivă de pe desktop/laptop/tabletă cât și de pe mobil. Website-ul trebuie să aibă același conținut și să funcționeze perfect, indiferent de device-ul folosit pentru accesare.

Flat web design

Un design apreciat de giganții online precum Facebook și Gmail, Flat Web Design are ca principale caracteristici eliminarea efectelor 3D, degrade-urilor stridente și a altor elemente decorative inutile care nu contribuie cu nimic la valoarea conținutului. Acest design are ca idee de bază simplitatea, liniile îndrăznețe și culorile saturate, marea sa provocare fiind aceea de a fi creativ în același timp.

Un web design flat va arăta mai aerisit, va fi mai ușor de vizualizat și de citit de către utilizator și va veni în întâmpinarea acestuia prin componența sa interactivă. De asemenea, un design flat crește și capacitatea de a fi responsive, încărcarea site-ului fiind mai rapidă.

Parallax scrolling

Parallax scrolling asigură website-ului un aspect mai viu, accentuând profunzimea textului și a componentelor grafice. Cu ajutorul acestei tehnici, se poate declanșa schimbarea graficii sau pornirea unei animații cu un simplu scroll pe pagină. Funcția cea mai importantă a Parallax Scrolling este de a contribui la un web design catchy, comercial și capabil să capteze atenția.

Single page design

În mod normal, website-urile sunt realizate din mai multe pagini care se pot accesa prin link-uri. Single page design folosește Parallax Scrolling, scutind vizitatorul să navigheze din pagină în pagină după informația căutată. De asemenea, are un web design user-friendly care oferă utilizatorului o experiență de navigare plăcută.

Single page design este ideal pentru cei care doresc să meargă pe ideea de simplitate dar mai puțin recomandat celor care vor un website cu un content bogat și sunt interesați de un SEO performant.

Fixed headers

Headerul fix a crescut în popularitate o dată cu apariția responsive web design și dezvoltarea de site-uri care se pot accesa de pe telefonul mobil. Fixed headers permite utilizatorilor accesarea paginilor din website fără a mai fi nevoiți să se întoarcă la meniul din partea de sus. Este foarte util site-urilor cu un conținut bogat, structurat pe pagini multiple.