Ce înseamnă Relații Publice?

de

Orice organizație, oricât de mare sau mică, depinde în cele din urmă de reputația sa, în lupta pentru supraviețuire și succes. Clienți, furnizori, angajați, investitori, jurnaliști, autorități de reglementare, toți aceștia pot avea un impact puternic. Toți au o opinie despre compania cu care intră în contact – fie ea bună sau rea, corectă sau greșită.

Mai întâi de toate, definiția de bază a Relațiilor Publice este de a forma și de a menține imaginea unei companii, unei organizații sau a unui individ, în ochii „publicului” divers al clientului. Publicul, în termeni de Relații Publice, este format din oricine are sau își va forma o părere despre client. Depinzând de natura muncii clientului, acest public include clienți existenți sau potențiali, votanți, membri ai comunității locale, membri media, studenți, părinți ai studenților, grupuri online de fani, cetățeni străini – lista este nesfârșită.

În al doilea rând, oamenii care lucrează în Relații Publice sunt denumiți specialiști PR, practicanți PR, specialiști în comunicare sau specialiști media și îndeplinesc o varietate de funcții depinzând de locația și clientul pentru care muncesc. Există o serie de calități și talente esențiale necesare unui specialist PR: abilități excelente de communicare scrisă și orală, capacitate de a performa mai multe sarcini în același timp și de administrare eficientă a timpului, un nivel ridicat de organizare și planificare, interes în toate formele de media, flexibilitate, etc.

În România, domeniul de relații publice s-a dezvoltat mult datorită democratizării post-revolutioniste. În consecință, aceste agenții sau departamente specializate au apărut în variate instituții. Cu toate acestea, literatura română nu este extrem de bogată în acest domeniu. De asemenea, doar câțiva din conducătorii instituțiilor au realizat importanța relațiilor publice și rolul lor essential în stabilirea și menținerea legăturii strânse și beneficiilor reciproce între aceste organizații și publicul lor țintă. Conceptul de relații publice este deseori considerat sinonim cu marketing, publicitate, propagandă sau manipulare.

În concluzie, un răspuns la întrebarea din titlu îl poate reprezenta definiția SRPA (Societatea Relațiilor Publice din America), care a inițiat o campanie pentru votarea următoarei definiții, extrem de concludente: „relatiile publice reprezintă un proces strategic de comunicare care construiește relații reciproc benefice între organizații și publicul lor”.